Cahiers

Woordwaarde


Cahier 125

Auteur: Egbert Brink en Rob van Houwelingen
Jaar: 2020
Aantal blz.: 128
ISBN nr: 9789491943270

Bestel  hier

 

 

Woordwaarde. Betekenisvolle bijbelteksten nader bekeken

Sinds eind 2010 kent het maandblad Nader Bekeken een vaste rubriek: Woordwaarde. Daarin belichten verschillende auteurs een speciaal bijbelgedeelte: een lastige tekst waarover vaak vragen gesteld worden of een tekst die zo bekend is dat de betekenis vervaagt. Zij laten vanuit zulke teksten zien hoe waardevol Gods Woord is, ook voor de hedendaagse lezer. 

De naam van de rubriek verwijst naar het bekende spel Scrabble, tegenwoordig populair als app onder de naam Wordfeud, waarbij met losse letters woorden gevormd moeten worden. Om het aantal punten te berekenen, wordt eerst de ‘letterwaarde’ en vervolgens de ‘woordwaarde’ bepaald. Zo krijgt ook het Woord met een hoofdletter meerwaarde door heldere uitleg en concrete toepassing.

Egbert Brink en Rob van Houwelingen hebben vanaf het begin hun bijdragen geleverd, waarvan er in dit cahier 22 gebundeld zijn. Oude en Nieuwe Testament zijn evenredig vertegenwoordigd. Daarmee bieden zij een dwarsdoorsnede door de Bijbel, van Genesis tot Openbaring, met bijvoorbeeld aandacht voor het geloof van Job, het gebed van Jabes, de barmhartige Samaritaan, het drievoudige snoer, de liefde als persoon en Maria Magdalena als ooggetuige van de opstanding.
Dit boek biedt niet alleen verrassende inzichten maar ook verdieping bij het lezen van de Bijbel. De lezers zullen zodoende Gods Woord op waarde leren schatten.
Elk hoofdstuk is in deze bundeling voorzien van verwerkingsvragen, zodat het boek geschikt is voor zowel persoonlijke bijbelstudie als gebruik in gesprekskringen.

Egbert Brink is, naast zijn werk als gemeentepredikant in Waddinxveen, als universitair docent Oude Testament en Pastorale Theologie verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen.
Rob van Houwelingen is hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen

 
 

Zoeken

Cahier 129

Verschenen:
Cahier 129,
Gods lieveling.
Salomo's wijsheid
Henk Drost
 
 
 

Cahier 128

Verschenen:
Cahier 128,
Gods held.
Davids levensliederen
Henk Drost
 

Cahier 127

Verschenen:
Cahier 127,
Meer dan de tempel
Pieter Niemeijer
 
 

Cahier 126

Verschenen:
Cahier 126,
Na ons sterven
Hemel en hel in christendom en islam
Lucius W. de Graaff
 

Cahier 125

Verschenen:
Woordwaarde. Betekenisvolle bijbelteksten nader bekeken
Egbert Brink en Rob van Houwelingen
 

Cahier 124

Verschenen:
Cahier 124, In het concentratiekamp
Ds. J. van Raalte (1894-1982)

(ed. dr. Harm Veldman)