Nader Bekeken

Kinderen en avondmaal

NB2024-06

juli-augustus 2024
jaargang 31, nr 7/8

Download dit nummer

p>  

 

 

Schriftlicht:
Harry Wendt
Opvoedend (be)oordelen
In de viering van het avondmaal gedenkt en verkondigt de gemeente in woord en daad de dood van de Heer, maakt Paulus duidelijk. Iedereen moet dan ook goed inzien dat het om het lichaam van de Heer gaat. Wie dat beseft, weet ook dat de eigen houding onder kritiek komt te liggen. Dit veronderstelt een bewust-belijdende houding bij het avondmaal. Een gelovig-volwassen houding. Waar zelf-toetsing uitblijft zal God opvoedend oordelen, met als doel te redden van de veroordeling.

Historisch overzicht:
Sipke Alserda
Kindercommunie door de eeuwen heen
Hoe dacht men in het verleden over de vraag of kinderen tot het avondmaal moeten worden toegelaten? Wat was de praktijk, welke veranderingen zijn er opgetreden en wat was de motivering? Dat kan leerzaam zijn voor onze positiebepaling vandaag, nu het aantal voorstanders ervan toeneemt en het onderwerp stilzwijgend wordt overgelaten aan de vrijheid en verantwoordelijkheid van plaatselijke kerken.

Thema:
Cornelis Van Dam
Kinderen, Pesach en het avondmaal
Als kinderen in het Oude Testament deelnamen aan Pesach, moeten ze dan niet ook deelnemen aan het avondmaal? Die conclusie is te gemakkelijk. Het avondmaal is geen nieuwtestamentische versie van Pesach, maar de vervulling ervan en daarmee een geheel nieuw sacrament met eigen vereisten. De belangrijkste eis is dat een deelnemer in staat is de diepte van dit sacrament te onderscheiden en in geloof te omarmen.

Discussie:
Sipke Alserda
Kinderen aan het avondmaal en de gereformeerde belijdenis
Uit artikel 35 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis blijkt duidelijk dat het avondmaal niet bedoeld is voor (kleine) kinderen. Ds. Van der Meer leest dit artikel anders en stelt dat het avondmaal is voor de uitverkoren gemeente en daarmee dus ook voor de kinderen van de gemeente. De belijdenis spreekt echter op een andere manier over de kerk. Voor deelname aan het avondmaal is een persoonlijk geloof vereist. In de geschiedenis ging dan ook aan de toelating een leertraject en een persoonlijke geloofsbelijdenis vooraf.

Actueel:
Jan Wesseling
Zuiver en zorgvuldig onderscheiden
In de discussie over ‘kinderen aan het avondmaal’ komen veel theologische lijnen bij elkaar: de visie op geloof, op belijdenis doen, op kerkelijke rituelen, op kinderen, op kerk-zijn. Maar de bezinning is vrijwel altijd te smal, te oppervlakkig en ondoordacht. Dat is ook het geval in Samen aan tafel?, een brochure van Kerkpunt, die de huidige kerkelijke praktijk vooral met negatieve karikaturen in beeld brengt. De argumenten die erin aangedragen worden vóór toelating van kinderen aan het avondmaal zijn door de eeuwen heen op goede gronden door de gereformeerde kerken weerlegd. De brochure lijkt zich vooral te laten leiden door de geest van onze tijd en cultuur.

Column:
Harry Wendt
Als een kind …
Kinderen aan het avondmaal … Zelfs wie geestelijk volwassen is, is kind aan het avondmaal. En alleen die weet zich kind bij de Heer.

Zoeken

Man/vrouw - kerk

Kijk hier voor de Verklaring van het bestuur over de synodebesluiten 'man, vrouw en ambt'.

Voor de bezinning op M/V en ambt verwijzen we u ook naar de website www.bezinningmvea.nl.

 


Planning Nader Bekeken

novembernummer:
- Gods rechtsbescherming voor daders en slachtoffers
- Taylor Swift
- De werken van zijn handen

 


Zoeken

Zoeken op onze website levert een schat aan informatie op.

Lees meer